Ειδήσεις – Νέα, Υγεία και Επάγγελμα, Υγεία και Ζωή, Υγεία και Οικογένεια,
Υγιεινός τρόπος ζωής - ισορροπημένη διατροφή

Ιατρικά Θέματα-Επιστημονικές έρευνες και μελέτες


Ε -ΜΑΙL επικοινωνίας periygeiasmartiries@gmail.com

.

Η παναρισμένη σοκολάτα Mars σχετίζεται με εγκεφαλικό επεισόδιο στους άνδρες

του Χρήστου Ζαβού, γαστρεντερολόγου

Ένα δημοφιλές έδεσμα είναι η σοκολάτα Mars τυλιγμένη σε μπέικον,  παναρισμένη και τηγανισμένη στη φριτέζα με λάδι όπου ...
έχει τηγανισθεί προηγουμένως ψάρι ή λουκάνικα με πολλά λιπαρά. Η μπάρα της σοκολάτας καταψύχεται πριν τηγανισθεί για να μη λιώσει μέσα στη φριτέζα.

Η λιχουδιά αυτή δημιουργήθηκε το 1955 στο Stonehaven κοντά στο Aberdeen της Σκωτίας και έχει διαδοθεί σε όλον τον κόσμο. Το έδεσμα αυτό έχει υψηλότατη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη και ευθύνεται για μεγάλο ποσοστό παχυσαρκίας στη Σκωτία. Σύμφωνα με επιδημιολογικές έρευνες, το 76% των καταναλωτών είναι παιδιά, εύρημα ιδιαίτερα ανησυχητικό. Από το 2000 η συνταγή μεταφέρθηκε σε διάφορα εστιατόρια ανά τον κόσμο με πρώτη χώρα τη Γαλλία και το Παριζιάνικο εστιατόριο Le Chipper. 

Πρόσφατη μελέτη διερεύνησε την άμεση επίπτωση της κατανάλωσης παναρισμένης σοκολάτας Mars στα αγγεία του εγκεφάλου, υποθέτοντας ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. 
Τυχαιοποίησαν 24 συμμετέχοντες (14 άνδρες, μέσης ηλικίας 21,5 ετών) δίνοντας στους μισούς παναρισμένη σοκολάτα Mars και στους άλλους μισούς χυλό δημητριακών (porridge). Με τη χρήση διακρανιακού υπερηχογραφήματος Doppler υπολόγισαν έναν δείκτη που σχετίζεται με την δραστηριότητα των αγγείων του εγκεφάλου (Breath Holding Index).

Αν και συνολικά (ανεξαρτήτως φύλου) η κατανάλωση παναρισμένης σοκολάτας Mars δεν μείωσε στατιστικώς σημαντικά την δραστηριότητα των αγγείων του εγκεφάλου σε σχέση με τους ανθρώπους που έφαγαν χυλό δημητριακών, εντούτοις η βλάβη στα αγγεία του εγκεφάλου ήταν στατιστικώς σημαντική στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες (p=0,0003).

Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι η κατανάλωση μιας μπάρας σοκολάτας Mars παναρισμένης και τηγανισμένης στη φριτέζα μέσα σε λάδι με υψηλά λιπαρά μειώνει σημαντικά τη δραστηριότητα των αγγείων του εγκεφάλου στους άνδρες και συνεπώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω ισχαιμίας.
http://peptiko.gr
Βιβλιογραφία
Dunn WG, Walters MR. A randomised crossover trial of the acute effects of a deep-fried Mars bar or porridge on the cerebral vasculature. Scott Med J 2014
Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο ιστολόγιό μας από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.