του Χρήστου Ζαβού, γαστρεντερολόγου
Ένα δημοφιλές έδεσμα είναι η σοκολάτα Mars τυλιγμένη σε μπέικον, παναρισμένη και τηγανισμένη στη φριτέζα με λάδι όπου ...
έχει τηγανισθεί προηγουμένως ψάρι ή λουκάνικα με
πολλά λιπαρά. Η μπάρα της σοκολάτας καταψύχεται πριν τηγανισθεί για να
μη λιώσει μέσα στη φριτέζα.
Η λιχουδιά αυτή δημιουργήθηκε το 1955 στο Stonehaven κοντά στο Aberdeen
της Σκωτίας και έχει διαδοθεί σε όλον τον κόσμο. Το έδεσμα αυτό έχει
υψηλότατη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη και ευθύνεται για μεγάλο
ποσοστό παχυσαρκίας στη Σκωτία. Σύμφωνα με επιδημιολογικές έρευνες, το
76% των καταναλωτών είναι παιδιά, εύρημα ιδιαίτερα ανησυχητικό. Από το
2000 η συνταγή μεταφέρθηκε σε διάφορα εστιατόρια ανά τον κόσμο με πρώτη
χώρα τη Γαλλία και το Παριζιάνικο εστιατόριο Le Chipper.
Πρόσφατη μελέτη διερεύνησε την άμεση επίπτωση της κατανάλωσης
παναρισμένης σοκολάτας Mars στα αγγεία του εγκεφάλου, υποθέτοντας ότι
σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Τυχαιοποίησαν 24 συμμετέχοντες (14 άνδρες, μέσης ηλικίας 21,5 ετών)
δίνοντας στους μισούς παναρισμένη σοκολάτα Mars και στους άλλους μισούς
χυλό δημητριακών (porridge). Με τη χρήση διακρανιακού υπερηχογραφήματος
Doppler υπολόγισαν έναν δείκτη που σχετίζεται με την δραστηριότητα των
αγγείων του εγκεφάλου (Breath Holding Index).
Αν και συνολικά (ανεξαρτήτως φύλου) η κατανάλωση παναρισμένης σοκολάτας
Mars δεν μείωσε στατιστικώς σημαντικά την δραστηριότητα των αγγείων του
εγκεφάλου σε σχέση με τους ανθρώπους που έφαγαν χυλό δημητριακών,
εντούτοις η βλάβη στα αγγεία του εγκεφάλου ήταν στατιστικώς σημαντική
στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες (p=0,0003).
Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι η κατανάλωση μιας μπάρας σοκολάτας
Mars παναρισμένης και τηγανισμένης στη φριτέζα μέσα σε λάδι με υψηλά
λιπαρά μειώνει σημαντικά τη δραστηριότητα των αγγείων του εγκεφάλου
στους άνδρες και συνεπώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού
επεισοδίου λόγω ισχαιμίας.
http://peptiko.gr
Βιβλιογραφία
Dunn WG, Walters MR. A randomised crossover trial of the acute effects
of a deep-fried Mars bar or porridge on the cerebral vasculature. Scott
Med J 2014