Ειδήσεις – Νέα, Υγεία και Επάγγελμα, Υγεία και Ζωή, Υγεία και Οικογένεια,
Υγιεινός τρόπος ζωής - ισορροπημένη διατροφή

Ιατρικά Θέματα-Επιστημονικές έρευνες και μελέτες


Ε -ΜΑΙL επικοινωνίας periygeiasmartiries@gmail.com

.

Πότε ο πονοκέφαλος γίνεται επικίνδυνος;


Αν και μια κακή ημικρανία μπορεί να σας κάνει να τρελαθείτε από τον πόνο, η αλήθεια είναι ότι οι πονοκέφαλοι συνήθως δεν είναι απειλητικοί για τη ζωή σας. Ωστόσο, μια σοβαρή κεφαλαλγία μπορεί να... προειδοποιεί για κάτι πολύ πιο σοβαρό.

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, το ανεύρυσμα και η μηνιγγίτιδα αποτελούν σοβαρές μετεξελίξεις ενός έντονου πονοκεφάλου. Μπορεί να μην είναι συχνά φαινόμενα, αλλά ξέρετε να αναγνωρίζετε τη διαφορά και τη σοβαρότητα ενός πονοκεφάλου;

Μηνιγγίτιδα

Ένας στυφός αυχένας, που συνοδεύεται από πυρετό, μπορεί να είναι σημάδι μηνιγγίτιδας. Πρόκειται για μία μόλυνση του βλεννογόνου (μήνιγγες) και του υγρού, που καλύπτουν την εξωτερική επιφάνεια του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί στον ιστό του εγκεφάλου και να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη.

Στα συμπτώματα συγκαταλέγονται: ο υψηλός πυρετός, ο ιδιαίτερα επώδυνος πονοκέφαλος (ο οποίος προκαλείται λόγω της λοίμωξης που έχει υποστεί το μολυσμένο «τμήμα» του εγκεφάλου), ο έμετος και ο έντονος πόνος στον αυχένα. Μάλιστα αυτό συμβαίνει, επειδή η εσωτερική επιφάνεια της σπονδυλικής στήλης συνδέεται με την αντίστοιχη του εγκεφάλου, άρα όταν η μολυσμένη εσωτερική επιφάνεια «τεντώνεται» κάθε φορά που γέρνετε το κεφάλι σας προς τα κάτω, προκαλείται αφόρητος πόνος.

Σε αρκετές περιπτώσεις η μηνιγγίτιδα, «συνοδεύεται» και από φωτοφοβία, μία κατάσταση, όπου ο ασθενής αδυνατεί να κοιτάξει το έντονο φως λόγω του υπερβολικού πόνου που νιώθει στα μάτια. Στα νεογνά ωστόσο, επειδή είναι δυσδιάκριτα τα παραπάνω συμπτώματα, συνήθως η μηνιγγίτιδα εμφανίζεται, μεταξύ άλλων ως ακατάπαυστη και σοβαρότατη ευερεθιστότητα και/η λήθαργο.

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Κύριο χαρακτηριστικό ενός αιμοραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ο έντονος πονοκέφαλος και η έντονη ναυτία ή o εμετός, καθώς και κάθε μορφή αδυναμίας λειτουργιών που σχετίζονται με τα νεύρα, όπως είναι η δυσκολία στην ομιλία ή το περπάτημα. Μάλιστα η συγκεκριμένη περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου καλύπτει το 13% του συνόλου των περιπτώσεων.

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζεται όταν «σπάει» ένα αποδυναμωμένο αιμοφόρο αγγείο. Υπάρχουν δύο τύποι αποδυνάμωσης των αιμοφόρων αγγείων, οι οποίοι προκαλούν συνήθως αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο: τα ανευρύσματα και οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες (AVMS). Το ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι ένα παθολογικό «ξεχείλωμα» προς τα έξω σε μία από τις αρτηρίες του εγκεφάλου, ενώ οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες είναι παθολογικές συνδέσεις μεταξύ αρτηριών και φλεβών, οι οποίες λόγω της μορφολογίας τους και του γεγονότος ότι υπάρχουν από τη γέννηση του ασθενούς, αιμορραγούν πολύ πιο συχνά από τα ανευρύσματα και σε νεαρότερη ηλικία (περίπου 10 χρόνια νωρίτερα).

Ανεύρυσμα εγκεφάλου

Το ανεύρυσμα είναι μία παθολογική διόγκωση σ’ ένα σημείο του τοιχώματος ενός αγγείου στον εγκέφαλο. Το τοίχωμα στο σημείο αυτό «χαλαρώνει» και επιτρέπει να σχηματιστεί αυτή η διόγκωση, που μοιάζει σε μέγεθος σαν μια ρόγα από σταφύλι.

Η ρήξη ενός ανευρύσματος προκαλεί την έξοδο του αίματος στη βάση του εγκεφάλου και αυτό προκαλεί έναν επικίνδυνο τύπο εγκεφαλικής αιμορραγίας, που ονομάζεται υπαραχνοειδής αιμορραγία.

Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή κατάσταση, η οποία αντιμετωπίζεται νευροχειρουργικά.
πηγή:clickatlife.gr
Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο ιστολόγιό μας από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.