Σύμφωνα με τα συγκριτικά αποτελέσματα μετανάλυσης, το 15%-20% των ατόμων που ζουν με χρόνια πάθηση έχουν πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό του οποίου το ποσοστό ανέρχεται στο 2%-9%. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ιατροί και οι ομάδες αντιμετώπισης του διαβήτη έχουν συμπεριλάβει γενικές ιατρικές εξετάσεις στις τακτικές εξετάσεις των ασθενών τους. Ερωτήσεις όπως «πως νιώθετε;» ή «έχει αλλάξει κάτι από την τελευταία σας επίσκεψη;» μπορούν να δώσουν σημάδια για την σωματική και ψυχολογική κατάσταση των ατόμων με διαβήτη.
Η συνύπαρξη διαβήτη και κατάθλιψης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη επίδραση της φαρμακευτικής αγωγής, υψηλότερα επίπεδα πολυπλοκών, μειωμένη παραγωγικότητα και αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας . Επιπλέον, βάσει πραγματικών στοιχείων, η αμοιβαία συνύπαρξη κατάθλιψης και διαβήτη συνδέεται με χαμηλό γλυκαιμικό έλεγχο.
Η σύνδεση της κατάθλιψης με το διαβήτη ανακαλύφθηκε πριν από 300 χρόνια από τον Βρετανό φυσικό Δρ Τόμας Γουίλις. Μέχρι σήμερα όμως η ακριβής σχέση των δύο δεν είναι ξεκάθαρη.
Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας, η κατάθλιψη μπορεί να είναι συνέπεια του διαβήτη. Είναι γενικά αποδεκτό πως η ζωή με διαταραχή μεταβολισμού αποτελεί σημαντικό βάρος για τους ασθενείς, και ο φόβος της υπογλυκαιμίας ή άλλων επιπλοκών μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καταθλιπτικής διάθεσης. Σε συνδυασμό με προσωπικές δυσκολίες ή έντονες στιγμές, τα αυξομειώμενα επίπεδα γλυκόζης, η συχνή υπογλυκαιμία ή όταν τα επικρατέστερα επίπεδα να βρίσκονται κάτω από 60 mg/dl, ενισχύουν περισσότερο την ευαισθησία των ατόμων με διαβήτη.
Από την άλλη πλευρά, η κατάθλιψη μπορεί να είναι ένας παράγοντας για την εμφάνιση του διαβήτη. Επιστήμονες πιστεύουν πως τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης-δείκτη άγχους, στον οργανισμό των ατόμων που πάσχουν απο κατάθλιψη, ανεβάζει τα επίπεδα γλυκόζης και κατ’ επέκταση συμβάλλει στην εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ. Επιπλέον, τα άτομα με κατάθλιψη τείνουν να προσέχουν λιγότερο την υγιή διατροφή τους και τη φυσική άσκηση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Σε περιόδους χαμηλών επιπέδων γλυκόζης και ειδικά στην υπογλυκαιμία, ορισμένα άτομα με διαβήτη βιώνουν αρνητικές μεταπτώσεις διάθεσης. Η καταθλιπτική διάθεση οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα όπως χαμηλό έλεγχο γλυκόζης, καθώς τα άτομα με διαβήτη δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τη θεραπευτική αγωγή.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατάθλιψη μπορεί να θεραπευθεί μέσω της ψυχοθεραπείας, της φαρμακευτικής αγωγής ή μέσω συνδυασμού των δύο.
Ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Διαβήτη υπογραμμίζει την ανάγκη μίας πολύπλευρης αγωγής και συντονισμένης κλινικής φροντίδας με την εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών για την καλύτερη αναγνώριση της κατάθλιψης και για την ενσωμάτωση ποιοτικών μετρήσεων για τη διαχείριση της κατάθλιψης στα άτομα με διαβήτη .
Έρευνα έχει δείξει πως η συνδυασμένη θεραπεία στα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου ΙΙ έχει βελτιώσει τον γλυκαιμικό έλεγχο και τη συμμόρφωση με τη φαρμακευτική αγωγή για περισσότερο από το 60% των ασθενών, καθώς και το 58% σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Οι ομάδες συντονισμένης θεραπείας του διαβήτη μπορούν να συμβουλεύσουν και να βοηθήσουν στην οργάνωση της καθημερινής ζωής των ατόμων με διαβήτη.
Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την ανάρρωση παραμένει η προσωπική αναγνώριση της ασθένειας. Οι διαταραχές του ύπνου, τα προβλήματα πέψης ή τα αισθήματα λύπης, η νωθρότητα και η έλλειψη ενέργειας πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Για την ανάκτηση της εσωτερικής ισορροπίας, τα άτομα με διαβήτη καλό θα είναι να μειώσουν τις καθημερινές τους ασχολίες και να παίρνουν τακτικά διαλείμματα εντός της ημέρας. Μία καλά οργανωμένη ημέρα, συγκεκριμένα ωράρια και τακτικά γεύματα ισορροπημένης διατροφής βοηθούν να ξεπεραστεί η κατάθλιψη και να κρατηθούν τα επίπεδα γλυκόζης ισορροπημένα. Η άσκηση, ακόμα και το περπάτημα στον καθαρό αέρα, μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία των επιπέδων γλυκόζης και να λειτουργήσει ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.
Πηγή: health.in.gr